6 OK, AMIÉRT MELATONIN MENTESEK A TERMÉKEINK

Az agyban természetes úton előállított hormon, a melatonin szabályozza az ébrenlét-alvás ciklust, és ezt használják a legtöbbet a drogériai alvástámogató termékekben. Ám mi úgy döntöttük, nem fogjuk használni.

A tabletta, cseppek, folyékony és rágható formában elérhető melatoninra az amerikaiak több mint 437 millió dollárt költöttek (2017-ben), elsősorban amiatt, mert támogatja az alvást. A melatonin használatának vannak hátrányai is, mint például a fejfájás és szédülés megnövekedett kockázata, reggel a másnaposság érzete, potenciális émelygés és nagy adagokban történő bevétel esetén még a petefészkekre is gyakorolhat hatást.

Bár a melatonint természetes anyagnak tekintik (létezik szintetikus változat is, ami általában állati mirigyekből származik), egyes alvásszakértők azt javasolják, kerüljük alkalmazását, inkább válasszunk növény- és gyógynövény alapú alternatívákat, mint pl. macskagyökér és szent bazsalikom levél. Az éjszakai étrendkiegészítőnket, a MindYourMind-ot tehát melatonin nélkül készítjük, az alábbi okok miatt.

 

SENKI SEM SZERET FEJFÁJÁSSAL ÉBREDNI

Még folyik a vita arról, hogy a melatonin segít-e a migrén enyhítésében, az biztos, hogy ha valaki melatonint szed be és a REM alvásfázis közben felébred, jó eséllyel fejfájással kezdheti a következő napot.

 

BELESZÓLHAT A HORMONHÁZTARTÁSBA

A legtöbb melatonin használó azonnali hatásról számol be. Azonban minél hosszabb távon használja valaki, annál valószínűbb, hogy a szervezete alkalmazkodik hozzá – és idővel akár ellentétes hatást is kifejthet. Ennek oka az, hogy a túl sok melatonin hatással lehet a test receptoraira és deszenzibilizálja az agyat, álmatlan éjszakákat és álmatlansághoz hasonló hatást okozva.

 

AZ ITALOZÁS NÉLKÜLI MÁSNAPOSSÁG ÉRZETE A LEGROSSZABB

A melatonint sokan dicsérik, de éppen annyian vannak, akik azt állítják, hogy mindössze annyit tesz, hogy elősegíti a másnaposságos érzést. És ha már reggel másnaposan ébredsz, akkor sokkal jobb, ha az előző estét tényleg jól töltöd. A melatonin azért álmosít, mert előfordulhat, hogy a tested reggelre nem dolgozza fel és bontja le teljes mértékben az étrend-kiegészítő összetevőit. Ezért előfordulhat a rosszkedv és a letargia.

 

HA ROSSZKOR VESZED BE, A MELATONIN FELBORÍTHATJA AZ ALVÁSI RITMUSDAT

A melatonin használatának kulcsa a megfelelő mennyiség (kb. 0,3–1 mg) megfelelő időben történő bevitele (kb. este 7 órakor, amikor a melatonin természetes előállítása is nagy sebességre kapcsol). Bár azt állítják, hogy segíti az alvásciklus szabályozását, ha este túl későn veszed be, akkor rossz irányba tolhatja el a rendszeres alvási ritmusodat. Azaz még nehezebben tudsz majd elaludni, mint máskor.

 

MEGEMELHETI A VÉRCUKOR SZINTET

Bár ez nem igaz mindenki vonatkozásában, aki melatonint szed, a rövid távú használatáról úgy tartják, hogy növeli a vércukorszintet, ezért a legtöbb orvos azt tanácsolja, hogy a melatonint cukorbetegek ne alkalmazzák.

 

AZ ALVÁSSEGÍTŐ HATÁS VISSZAFELÉ IS ELSÜLHET

A legtöbb melatonin használó azonnali hatásról számol be. Azonban minél hosszabb távon használja valaki, annál valószínűbb, hogy a szervezete alkalmazkodik – és idővel akár ellentétes hatást is kifejthet. Ennek oka az, hogy a túl sok melatonin hatással lehet a test receptoraira és deszenzibilizálja az agyat, álmatlan éjszakákat és álmatlansághoz hasonló hatást okozva.