A MINDFULNESS TÍPUSÚ MEDITÁCIÓ ELKEZDÉSÉNEK 8 JÓTÉKONY HATÁSA

A meditáció hagyománya az idők kezdete óta velünk van.

A meditál szó latinból eredetű, jelentése: „töprengeni”. A meditáció során a csendben és mozdulatlanul tartózkodunk hosszabb ideig, hogy az elme megpihenjen és regenerálódjon.

A következetes meditációs gyakorlat előnyeit a tudomány is igazolta, olyan sokszor, hogy meg sem lehet számolni. Ennek ellenére sokan még mindig csak küzdenek azért, hogy része legyen az egészséges szokásaiknak. Ha ez rád is vonatkozik, ez a cikk neked szól. Olvasd el, milyen fontos előnyökkel jár a meditálás, és adunk néhány tippet a kezdéshez.

 A meditálás 8 igazolt hatása

Kezeli a stresszt – A tudomány szerint a meditáció hasznos a kiégés elleni küzdelemben és a nyugalom megőrzésére, mert azonnal csökkenti a vérnyomást és a stresszhormonok reakcióját.

Javítja az alvást – A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a meditáló emberek hosszabb ideig alszanak, mélyebben pihennek, és hosszú távon képesek javítani az álmatlanságon.

Javítja a hangulatot – A depresszióval és más érzelmi hangulati zavarokkal küzdő emberek esetén a meditáció hihetetlenül hasznos – csökkenti a kellemetlen érzéseket és növeli a pozitív öntudatot.

Élénkíti az agyat – A meditáció agyra gyakorolt hatásai messze menőek. A tudomány bebizonyította, hogy a rendszeres gyakorlás jobb kognitív teljesítményt eredményez, növeli a fókuszt és a problémamegoldást.

Leküzdi a függőséget okozó hajlamokat – A kutatások azt mutatják, hogy idővel és következetes gyakorlással a meditáció segíthet szabályozni azokat az érzelmeket, vágyakat és impulzusokat, amelyek hozzájárulnak a függőség kialakulásához.

Megelőzi a szellemi leépülést – Mivel jótékony hatásúnak bizonyul az agy számára, a tanulmányok szerint a meditáció az elmét hosszabb ideig fiatalabban és egészségesebben tartja, megelőzi a memóriavesztést és megőrzi a mentális erőt.

Kontrollálja a szorongást – A stressz csökkentésével és a hangulat javításával a meditáció egy további előnye a szorongás csökkentése. A szakértők szerint már napi néhány perc meditálás is képes kordában tartani az aggodalmat, a pánikot és a makacs gondolatokat.

Csökkenti a fájdalom szintjét – Egy közelmúltbeli meta-analízis arra a következtetésre jutott, hogy a meditáció hatékony a fájdalom kezelésében. Mivel a krónikus fájdalom összefügg a stressz és a gyulladás szintjével, a tudomány arra a következtetésre jutott, a kettő csökkentésével segít szabályozni az agyba irányuló fájdalomjeleket.

Néhány tipp a kezdéshez

KERESD MEG A SAJÁT KIS HELYEDET

Nem kell berendezned egy egész ZEN szobát, csak egy csendes helyre van szükséged, ahol minimális a zavaró tényező. Ha nincs hely, ahol egyedül lehetsz, legyél kreatív. Meditálhatsz az ágyban, fejhallgatóval a füleden, vagy akár ki is ülhetsz egy fa alá.

VÁLASSZ VEZETETT MEDITÁCIÓT

Manapság több száz ingyenes videó található a YouTube-on és számos okostelefon-alkalmazás létezik a meditációhoz. Ha zavaró tényezőkkel küzdesz, az irányított meditációk pihentető zenével vagy egy egyszerű mantrával nagyon jól a megfelelő zónában tartanak.

AZ ELŐREHALADÁSRA FÓKUSZÁLJ, NE A TÖKÉLETESSÉGRE

Bár egyszerűnek tűnik, a meditációt gyakorolnod kell. Ha kihagysz egy napot, vagy nem tudsz a pillanatban maradni, ne aggódj. Az a lényeg, hogy csináld, törekedj arra, hogy a legjobbat hozd, és tapasztalni fogod a hatását.

A csendes elme az alapja a nyugodt, pihentető alvásnak. A természetes nyugtató szerek és a már bizonyítottan hatásos alvás-támogatók, mint a triptofán, a Valeriána gyökér, a bazsalikom levél és a magnézium tudományos elegye együttesen nyugtatja az elmét és a testet, és megalapozza a békés, zavartalan alvást. A MindYourMind megnyugtatja az elmét és a testet, segít elaludni és átaludni az éjszakát, csökkenti a kusza gondolatokat, és nem tartalmaz melatonint*