A PATTANÁSOS BŐR VALÓDI OKA

Nincs annál rosszabb – de tényleg -, mint amikor lefekszel tiszta bőrrel aludni, és reggelre pattanások sorakoznak a bőrödön.

Bár úgy tűnik, hogy a pattanások egyik napról a másikra bukkannak fel, az igazság az, hogy 4-30 napig tart, mire egy pattanás kialakul és felszínre kerül a bőrön.

Még akkor is, ha mindent jól csinálsz – tisztítod, kezeled a bőrödet és helyesen étkezel -, számtalan oka van annak, hogy a bőröd pattanásos lesz, ahelyett, hogy olyan tiszta lenne, mint a patyolat. A pattanások gyökerének okát meg kell keresni, ez kell, hogy az első lépés legyen a tiszta bőrhöz vezető úton. Ha megvan az ok, már félig megnyerted a csatát és jöhet a kezelési terv.

  1. SZÁMÚ OK – A MASZKVISELÉS (AMIT EGYÉBKÉNT JÓL TESZEL)

A maszkne új dolog, 2020-ban jelent meg, de úgy tűnik, még egy darabig el kell viselnünk a maszkhordást. Az arc alsó harmadának szövet- vagy papírmaszkkal történő eltakarása miatt pattanások alakulhatnak ki, azért, mert a maszk anyaga súrlódást, nyomást, dörzsölést okoz vagy bezárja a bőrt. A szakmai néven Acne mechanica elváltozás, a maszkne sokkal gyakrabban alakul ki azoknál, akik hosszabb időn át viselik a maszkot. A maszk alatt lélegzéstől nedves lesz a levegő, ami ideális a pattanásoknak.

  1. SZÁMÚ OK – HELYTELEN AZ ÉTRENDED

A zsíros ételek, a cukor, a tejtermékek és a keményítőtartalmú fehér kenyér mind okozhatnak pattanást. Bármilyen olyan étel, ami gyulladásba hozhatja a bőrt, okozhat pattanást, mivel a vér cukorszintje gyulladáskeltő. Továbbá ezek a kiugró cukorértékek fokozzák a faggyútermelést, így megnő a pórusok eltömődésének esélye is.

  1. SZÁMÚ OK – A PROTEINSHAKE-EK NEM TESZNEK JÓT, HIÁBA IS GONDOLTAD ÚGY

Amit elfogyaszthatsz, az is lehet oka a gyulladt, piros, aknés bőrnek. A tejtermékektől kezdve a sült ételekig, sőt a csokoládé is felkerülhet a bűnösök listájára, és ide sorolhatjuk a fehérjeporokat is. Ha a por tejsavófehérjét tartalmaz (ami a fehérjeporok egyik általános összetevője), az eltömítheti a pórusokat és pattanások megjelenéséhez vezethet. Néhány tanulmány arra mutatott rá, hogy összefüggés áll fenn a tejsavófehérje és a pattanások között. Különösen abban az esetben vált ez nyilvánvalóvá, amikor az összetevőt olyan tizenéves sportolók esetében értékelték, akik tejsavó alapú fehérjét fogyasztottak. Bár még nem tisztázódott, pontosan miért is okoz pattanásokat a tejsavó és más fehérjék miért nem, egyesek azt állítják, hogy az ok mindössze annyi, hogy a tejsavó tejszármazék.

  1. SZÁMÚ OK – FELBORULT A HORMONHÁZTARTÁSOD

A hormonszint változásai miatt túlstimulálódnak a faggyúmirigyek, s az áll, az állkapocs és az arc területén pattanások jelenhetnek meg a belső bőrgyulladás, az eltömődött pórusok és a pattanásokat okozó baktériumok miatt.

  1. SZÁMÚ OK – MERT OLYAN HATÓANYAGOS KÉSZÍTMÉNYEKET HASZNÁLSZ, MELYEK KÁROSAK A BŐRÖD VÉDŐRÉTEGÉRE

Ha kozmetikumról van szó, csak azt használd, amire szükséged van. Teljesen felesleges olyan termékeket felvinned a bőrödre, melyek károsak a barrier rétegre és eltolják a pH-egyensúlyát. A vény nélkül kapható pattanás elleni termékek, amelyek szalicilsavval, benzoil-peroxiddal vagy kénnel készülnek, előfordul, hogy kiszárítják a bőrt, és az hámlani kezd, durva lesz a felszíne vagy kipirosodik. (Ez leginkább akkor következik be, ha túlzásba vitted a használatukat vagy feleslegesen alkalmaztad őket.) Amikor a bőrödet megfosztod a szükséges nedvességtől, a szokásosnál több olaj termelésével túlkompenzálja a faggyúhiányt, ami viszont felesleges faggyút eredményez a pórusokban. Ez pedig pattanásokat idézhet elő. A legjobb tanácsunk: hetente csak párszor használd a durva készítményeket, vagy csak akkor, ha tényleg szükséges.

  1. SZÁMÚ OK – NEM A MEGFELELŐ HATÓANYAGOKAT TARTALMAZZÁK A KRÉMEID

Rossz hírünk van: nem minden bőrápoló termék összetevő kompatibilis mindenkinek a bőrével. Ami jó az egyik személynek, az árt a másik bőrének. Mindig olvasd el a termékek címkéit, és járj utána, mit tartalmaz az a termék, amit az arcodra és a testedre használsz.

Jobb kerülni a szulfátokat, felületaktív anyagokat, szintetikus összetevőket, valamint mesterséges illatanyagokat és színezékeket. Ha pattanásokra hajlamos a bőröd, akkor mitesszer-képződésre nem hajlamosító termék lesz a megoldásod.

  1. SZÁMÚ OK – A HAJÁPOLÁSI TERMÉKEID IS OKOZHATJÁK

Csakúgy, mint a bőrápolási termékek, melyek eltömíthetik a pórusaidat, a hajápolási termékek használata is okozhatja ezt. Sokszor a kozmetikumokhoz hasonló anyagokat tartalmaznak a szérumok vagy a krémek, és pattanások megjelenését válthatják ki. De van egy különbség: a kozmetikum közvetlenül a bőrre kerül, a hajápolási termék a fejbőrre és a hajra, és onnan csepeg le a nyakra, arcra és a hátra.

  1. SZÁMÚ OK – STRESSZ

A stressz hatása meglátszik a bőrön. Amikor a szervezetet szélsőséges, visszatérő stressz éri, a normálisnál több stresszhormon, kortizol termelődik. A kortizolról tudjuk, hogy serkenti a faggyúmirigyek tevékenységét, és tesztoszteront termel, ami miatt pattanásaid lehetnek.

  1. SZÁMÚ OK – NEM ALSZOL ELEGET

Nem véletlenül használják a kifejezést, hogy „szépítő alvás”. Alvás közben a szervezet regenerálja magát és csökken a kortizol hormon szintje. Ha nem alszod át az éjszakát – vagy ha egyáltalán nem alszol – a kortizol szintje magas marad és a faggyútermelés egyensúlya felborul, ami pedig pattanásokat okozhat.