ASHWAGANDHA: A TITKOS HAJERŐSÍTŐ ÉS STRESSZCSÖKKENTŐ

Adaptogének: Biztosan hallottad már a megnevezést, de vajon pontosan mit jelent?

 

Rendszeresen olvasol róluk, hallasz róluk, és nehezen fogsz találni olyan szépség- és wellness termékeket találni, amelyek nem aknázzák ki e néha nehezen kiejthető összetevők tulajdonságait. Beszélünk az adaptogénekről és mindarról, amit nekünk kínálnak.

 

De mielőtt az aktuális adaptogént, az ashwagandhát kielemeznénk (tudományosan Withania somnifera néven, néha indiai téli cseresznye vagy indiai ginzeng néven ismert), ismerkedjünk meg azzal, hogy mik azok az adaptogének, hogyan működnek és miért kellene a szépségápolásban és wellness rutinban használni őket.

 

AZ ADAPTOGÉNEK

Az adaptogének olyan, a gyógynövények egy speciális osztályához tartozó anyagok, amelyek aminosavak, vitaminok és gyógynövények keverékéből állnak, és elősegítik a test stresszre vagy reakcióra adott válaszát azáltal, hogy a kortizolszintet csökkentik. Eredetileg az indiai gyógyítás és orvoslás ősi formájaként használták, ma pedig az adaptogének a stressz enyhítésére és a nyugalom állapotának elérésére szolgálnak, ami gyors és hektikus világunkban óriási szükséglet. „Az ashwagandha a legfontosabb adaptogén, amely a testet és az elmét segítheti a külső stresszorok kezelésében. Az ashwagandha lehetővé teszi, hogy egy adott helyzethez alkalmazkodjunk, miközben támogatjuk immun- és idegrendszerünket, valamint a mellékvesék egészségét”- mondja Daniela García, a Joy Alchemist wellness szakértője. „A modern élet túlpörög, túl stresszesek vagyunk és alig kapcsolódunk a természethez, pedig az segítene leengedni a gőzt. Ezért a természetes növények nyújtotta segítség fordulópontot jelenthet az egészségünkben” – teszi hozzá. Itt, a nyugati világban, kezdjük észrevenni a gyógyszerek káros mellékhatásait, ezért elkerülhetetlen, hogy visszanyúljunk az ősi gyökerekhez, eszközökhöz és rituálékhoz, amelyek teljes támogatást nyújtanak, mellékhatás nélkül.

 

Körülbelül fél tucat gyógynövény-alapú adaptogén – ashwagandha, mucuna, moringa, tulsi, shilajit és Triphala, csak hogy csak néhányat említsünk – gyökerezik az ajurvédában, annak a gyógyászatnak hagyományos rendszerében, amelyet már Krisztus előtt 6000 körül is műveltek. „Ezeket a gyógynövényeket a szervezet immunfunkcióinak, az emésztés, az állóképesség, az összpontosítás és a jó közérzet általános támogatásának elősegítésére használják”- mondja García. „Minden adaptogénnek megvan a saját hatása. Az adaptogének általában abban segítik a szervezetet, hogy alkalmazkodjon és egyensúlyba hozzák a szabályzandókat. Mindegyik eltérően viselkedik minden egyes személy esetében, attól függően, hogy konkrétan milyen egyensúly borult a szervezetben.” Mivel az adaptogének pozitív hatással vannak a környezeti változásokkal összefüggő stresszre, gyakran javasolják őket természetes lehetőségként a test belső stressz kezelésére is, ideértve az álmatlanságot és az enyhe szorongásos eseteket is.

 

ASHWAGANDHA TUDNIVALÓK

Nanda Stephan, az NJ Clinton-i Charm Aesthetics alapítója szeirnt az ashwagandha messze az egyik legfigyelemreméltóbb adaptogén. „Az ashwagandha az 5000 éves Ayurveda koronaékköve, és a vele folytatott humán klinikai vizsgálatok óriási lendületet kaptak”- mondja. A kozmetikus és herbalista Negin Niknejad hozzáteszi, hogy „az ashwagandha, amely a szanszkrit nyelven „a ló illatát” jelenti, egyre inkább előtérbe kerül, mivel erősítő gyógynövényként növeli a tesztoszteron szintet (alkalmas mind nők, mind férfiak számára). Erősíti és táplálja az idegrendszert” – magyarázza. „Mindent szeretek benne, kivéve azt a kisebb tényt, hogy a csucsorfélék családjába tartozik (sötét színű zöldségek, például padlizsán, paradicsom és paprika), amit nem mindenkinek az emésztőrendszere tolerál.”

 

Akár tablettaként – mint a Hush & Hush DeeplyRooted étrendkiegészítőben -, akár folyadék vagy finom őrlet formájában fogyasztva, az ashwagandha többféle jótékony hatást fejt ki a szervezetre. Stephan szerint ez a híres gyógynövény egyre ismertebbé fog válni, mivel leküzdi a napjainkban jelentkező stressz és a fáradtság hatásait, és fokozza a vitalitást.

 

ÍGY HAT

A New York-i bőrgyógyász, Josh Zeicher szerint: „az ashwagandha kivonat igazoltan csökkenti mind a kortizol, mind a CRP (C-reaktív fehérjék) szintjét stresszes felnőttek szervezetében. Emellett antioxidáns hatásokat is mutat.” Az ashwagandha azt kommunikálja a szervezetnek, hogy a stressz negatív hatást fejt ki, és így hozzájárul a szervek és a test működésének normalizálásához. Így ez a gyógynövény segíti az endokrin rendszer erősödését, ami a hormontermelést szabályozza. Amikor egy adaptogént, például ashwagandhát adunk az endokrin rendszerbe, ez befolyásolja a stresszhormon, a kortizol működését. Csökkenti a stresszt, serkenti az immunrendszert, és az adaptogén gyógynövények egyik csodája az, hogy hozzásegíti a testet a jövőbeni stressz kezeléséhez”- mondja Niknejad. „Az adaptogén gyógynövények, például az ashwagandha a mellékvesék egészségét befolyásolják, amelyek a testünknek a változásokra és a stresszre adott hormonális válaszát kezelik. A hormonjaink rabszolgái vagyunk!” Az American Nutraceutical Association folyóiratában közzétett tanulmány szerint azoknál a krónikus stresszben szenvedő felnőtteknél, akik ashwagandha étrendkiegészítőt kaptak, átlagosan kb. 30%-kal csökkent a kortizolszint.

 

A stresszre gyakorolt hatás mellett az „ashwagandha erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és elismert hatóanyag a haj erősítésére és a hajhullás szabályozására is” – magyarázza Stephan. A stressz a hajhullás ismert oka, de hála a gyógynövénynek a stressz ellensúlyozására való képességének, megőrizhető mind a hajszál maga, mind pedig a hajszálak volumene”- mondja. “Tudjuk, hogy az ashwagandha antioxidánsai kezelik a szöveti „berozsdásodást” és stimulálják a melanint, ennélfogva elősegítik a korai őszülés késleltetését.”

 

„Összefoglalva, az ashwagandha gyulladáscsökkentő hatása magyarázhatja a hajhullás kezelésében játszott szerepét”- mondja Dr. Zeichner. “Az elmélet az, hogy a gyulladás csökkentésével és a hormonális hatások minimalizálásával az ashwagandha elősegíti, hogy a hajtüszők a lehető legjobban működjenek.”

 

Fontos azonban tudni, hogy az eredmények nem azonnaliak – néhány héttől néhány hónapig is eltarthat, mire a változás észrevehető, ezért fontos a kitartás. (Az itt megkérdezett összes szakértő egyaránt azt javasolta, hogy legalább három hónapig kell szedni az étrendkiegészítőt az észrevehető változáshoz.)

 

EGYÉB JÓTÉKONY HATÁSAI

A gyógynövény hatásai azonban nem korlátozódnak csupán a stresszre és a hajnövekedésre. Valójában Stephan szerint az ashwagandha nagyszerű öregedésgátló eszköz a bőr számára is, mivel védi és javítja állapotát azáltal, hogy blokkolja a szabad gyököket. Elősegíti a nedvesség bőrben tartását, miközben fokozza a DHEA szintet, amely mind a tesztoszteron, mind az ösztrogén prekurzora, és serkenti az egészséges bőrhidratáláshoz létfontosságú vegyületek és fehérjék előállítását. A DHEA és az ösztrogén fiatalon tartja a bőrt, serkenti a kollagén termelését. A megnövekedett kollagéntermelés segít visszaadni az elveszett elaszticitást, regenerálni a szöveteket és visszaadni a feszességet.

 

A VÉGSZÓ

Nem számít, hogy miért választod az ashwagandhát, ennek a szuper gyógynövénynek szinte mindenki szépségápolásában van hely. A stressz csökkentésétől a haj visszanövesztéséig, a bőr rugalmasságának helyreállításáig, e bizonyított gyógynövény ismét erőteljesnek és eredményesnek bizonyul.