CUKORSÓVÁRGÁS: A CUKOR IRÁNTI SÓVÁRGÁS AZ EGÉSZSÉGEDET IS SZABOTÁLJA?

Kívánod a cukrot?  Nem vagy egyedül.

Statisztikák szerint az átlag amerikai évente kb. 70 kg cukrot fogyaszt el, ami hetente mintegy 1,3 kg-t jelent. Szakértők szerint ennyi cukor fogyasztása túl sok, és akár az egészségre is ártalmas lehet.

De milyen károkat okoz? Íme néhány, a magas cukortartalmú étrend buktatói közül:

Növeli az ízületi fájdalmat – Mivel ozzájárul a gyulladáshoz és a magas vérnyomáshoz, a túl sok cukor fokozhatja a fájdalom szintjét az egész testben. Ez különösen akkor érezhető, ha ízületi gyulladással vagy más gyulladásos állapotokkal küzdesz.

Fogszuvasodást okoz – Erről a szüleid biztos eleget beszéltek neked gyerekkorodban. A cukorfogyasztás köztudottan hozzájárul a fogászati ​​problémákhoz, beleértve a fogszuvasodást és a fogakra és a zománcra gyakorolt egyéb nem kívánt károkat.

Túlterheli a májat, a hasnyálmirigyet, a szívet és a vesét – Ha túl sok cukor feldolgozására kényszerül a szervezet, akkor számos fontos rendszere nehezen tudja tartani ezzel a lépést, ami több aggasztó, sőt életveszélyes egyensúlyhiányt válthat ki.

Csökkenti az immunitást – Az immunrendszer egy másik olyan testrendszer, amelyet erősen befolyásol a stressz és a gyulladás. Ahogy ezek a tényezők erősödnek, úgy csökken az immunitás, és a test sebezhetőbbé válik a betegségekkel szemben, hajlamosabb lesz a hosszas gyógyulási időre.

Stresszt és szorongást vált ki – Mivel a cukor felpörgeti a pulzusszámot, ez a szorongás tüneteit imitálja, és különösen heves reakciókat válthat ki az idegrendszerben, lényegében arra késztetve a szervezetet, hogy azt gondolja, hogy stresszesebb, mint amilyen valójában.

Felgyorsítja az öregedést – Idővel a cukor okozta gyulladás lehet a legkárosabb hatással szervezetünk általános öregedési folyamatára, mert gyorsabban hanyatlanak a szervek, gyorsabban öregszik a bőr, és más krónikus betegségekhez is hozzájárul.

A nagy kérdés: Mennyi a túl sok cukor pontosan?

Ha mindezen információk miatt már stresszesnek érzed magad, most jön a java! Fontos megjegyezni, hogy kis mennyiségben nem káros a cukor.

Az amerikai táplálkozási irányelvek szerint a cukorból származó kalóriák kevesebb, mint tíz százalékát kell, hogy kitegyék a napi kalóriabevitelnek. Például, ha napi 2000 kalóriát fogyasztasz, a határ körülbelül 50 gramm „hozzáadott cukor” lenne (mely nem vonatkozik az élelmiszerekben található természetes cukrokra, mint a gyümölcs vagy a tej).

Az olyan ételek, mint a bogyók és a banán, nagyszerű alternatívát jelentenek az édesített rágcsálnivalók helyett, és bűntudat nélkül fogyaszthatod őket. Már azzal, hogy elolvasod az élelmiszerek címkéjén feltüntetett tápérték információkat, birtokában leszel minden szükséges információnak ahhoz, hogy okos döntéseket hozz, hogy megtaláld a helyettesítőket és megoldd a cukor iránti sóvárgásodat.

A napodat például optimálisan kezdheted a Hush & Hush vegán fehérjeporral – a PlantYourDay nagyszerű módja annak, hogy mindössze 1 g cukorral kezdd a napot.