DIÉTA VAGY ÉLETSTÍLUS: ERRE FIGYELJ, AMIKOR AZ IDEI ÚJÉVI FOGADALMAKAT MEGHOZOD

Készen állsz arra, hogy kidobd a mérlegedet és elköszönj a különféle diétáktól?

Az év végén, az újév elején az egyik leggyakoribb fogadalom, amit megteszünk, a testsúlyunkkal kapcsolatos. A legtöbb embernek azonnal a divatos diéták és az alacsony kalóriatartalmú ételek jutnak eszébe, ha fogyásról van szó – nem pedig az életmódváltás. Bár technikailag mindkettővel lehet fogyni, érdemes elgondolkodni a köztük lévő különbségen, és azon, hogy az életmódváltás miért jelent jobb választást hosszú távon.

De mi is pontosan a különbség köztük? A diéta lényegében egy előírt étkezési módot jelent, amely gyakran nagymértékben korlátozza a bevihető kalóriák számát, és bizonyos ételeket vagy akár élelmiszercsoportokat száműz a fogyasztásból. Az ilyen típusú diétákat rövid távon kell tartani ahhoz, hogy fogyást idézzenek elő, de általában túl szigorúak ahhoz, hogy egészségesek vagy fenntarthatóak legyenek hosszú távon.

Az életmódváltás viszont apróbb változtatásokat takar, melyeket az étrendben vagy a szokásokban kell bevezetni. Az életmódbeli változásokat általában reálisabb fenntartani, és tartósan lehet őket követni az egészséges fogyás és testsúly fenntartásának támogatására. A gyors eredményekkel szemben fokozatos a változás, és fenntarthatóbb, hosszú távú gyakorlattá válnak.

Melyik a jobb? A tanulmányok szerint az életmódváltás jobb a diétázásnál. Sőt, a legújabb kutatások szerint a diéták több kárt okozhatnak, mint hasznot, károsíthatják az anyagcserét, megfosztják a szervezetet a nélkülözhetetlen tápanyagoktól, valamint hozzájárulnak az étellel és az énképpel való egészségtelen hozzáálláshoz.

Akkor miként válthatsz át a diétázásról az életmód váltásra? A szakértők az úgynevezett S.M.A.R.T. módszert javasolják. Így működik:

„S” – specific, azaz specifikus

Például célul tűzheted ki azt, hogy naponta minden reggel, ébredés után egy órán belül megiszol egy pohár vizet, vagy megfogadhatod, hogy minden ebédnél valamilyen leveles zöldet is fogsz fogyasztani. Minden apró lépés számít.

„M” – measurable, azaz mérhető

Tanulmányok szerint a szokások nyomon követése nagyszerű motiváció lehet, ezért érdemes naplózni edzéseidet vagy étkezéseidet, hogy megtudd, meddig jutottál el, és ellenőrizd, hogyan érzed magad az egyes mérföldköveknél.

„A” – attainable, azaz elérhető

Sokan azzal szabotálják önmagukat a legjobban, hogy elérhetetlen célokat tűznek ki. Ha ilyen vagy, akkor vegyél vissza ahelyett, hogy feladnád. Ha ezen a héten nem sikerült a tökéletes étkezés a nap 24 órájában, a hét minden napján, próbálj meg beirányozni heti 5 vagy akár csak 3 napot. Ne feledd, a cél a haladás. Nem a tökéletesség.

„R” – realistic, azaz reális

Az igazság az, hogy ha irreális elvárásokat támasztasz magaddal szemben, valószínűleg gyakran fogsz csalódni. Inkább olyan célokat tűzz ki, amelyekről tudod, hogy megvalósíthatóak, és jutalmazd meg magad, ha eléred. Sokkal nagyobb valószínűséggel tartod meg az új egészséges szokásaidat, ha tudod, hogy azok megvalósíthatóak.

„T” – time sensitive, azaz határidőhöz kötött

A szakértők szerint ahelyett, hogy a nagy képre összpontosítanál, tűzz ki kisebb és rövid távú célokat. Tervezz előre egy hónapra, tűzz ki célt egy hétre, egy napra, vagy csak a következő étkezésre. Ha elérted a célt, jöhet a következő elérhető cél és így folyamatos lesz a sikered.