ÍGY ÉLD TÚL A SZÜLÉS UTÁNI HAJHULLÁST

Ha nemrég szültél, lehet, hogy Neked is hullik a hajad. Ebben a bejegyzésben mindent megtudhatsz a szülés utáni hajhullásról.

Normál esetben naponta 50-100 hajszálat vesztünk el, viszont szülés után ez a szám akár 400 szálra is felugrik. A túlzott hajhullás (hivatalosan telogen effluvium néven ismert az orvosok és a hajszakértők körében) körülbelül három-hat hónappal a baba születése után lesz nyilvánvaló. De ne aggódj, nem tart örökké.

DE MIÉRT IS KÖVETKEZIK BE?

A várandósság időszaka alatt a szervezet több ösztrogént és progeszteront termel. Az ösztrogén felelős a méh és a méhlepény megfelelő növekedéséért; mellékhatásaként módosul a haj növekedési mintája. A progeszteron segít a szervezetnek felkészülni a szülésre. A várakozással töltött kilenc hónap alatt a hormonok hatására jó eséllyel szuper dús, fényes hajad lesz, mint egy istennőnek. Ezalatt a normál hajvesztési folyamat drasztikusan lelassul. A hajnövekedési ciklus rendes hajvesztési része leáll, mivel a szőrszálak az ösztrogén miatt a szokásosnál tovább tartózkodnak a növekedési fázisban.

A baba születése után három-hat hónappal vagy később, a szervezetedben meredeken visszaesik az ösztrogén termelése, és visszaáll a kiindulási szintre. Az ösztrogénszint normalizálódása azt jelzi a testednek, hogy térjen vissza a normális hajvesztéshez. Ahelyett, hogy a hajszálak néha-néha hullanának csak ki, a hajvesztési folyamat normalizálódik. Ezért tűnik úgy, mintha hirtelen rengeteg hajszálad hullana ki.

ÍGY NÉZ KI

A szülés utáni hajhullás súlyossága mindenkinél más. Egyes nőknél csak egy kis foltokban tapasztalható, míg másoknál csomóban hullik a haj, és a zuhanyban van a párnán is látható. Ez a fajta hajhullás általában a halántékot érinti, de a teljes fejbőrt érintheti.

MIT TEHETSZ ELLENE

A túlzott hajvesztést nem lehet egy nap alatt orvosolni, de nem is marad veled örökkön-örökké. Ha egyáltalán nem teszel semmit, a hormonok természetes kiegyenlítődése visszaállítja a hajadat a normál és egészséges állapotába. Mindazonáltal rengeteg dolgot tehetsz ez alatt az időszak alatt is, hogy kompenzáld a hajad volumenét, erejét érő kéretlen változásokat, amelyek néhány hónaptól akár egy évig is eltarthatnak. Az alábbi tippekkel rövid idő alatt formába rázhatod a hajadat.

1 SZEDJ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKET

Az adatok azt mutatják, hogy a vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok hiányát étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk. Az olyan összetevők, mint az ashwagandha, a biotin, az adaptogének, a cococin és más hajtápláló vitaminok, pár hónap alatt megtámogatják a haj természetes növekedését.

2 NE MOSS HAJAT NAPONTA

A samponozás miatt több hajszálat vesztesz. Ez azért van, mert fizikailag kilazítod a hajszálat a tüszőtől, ha túl erősen mosod (például dörzsölöd a fejbőrt, és húzod a hajszálakat). Mosáskor legyél kíméletes, és alaposan masszírozd át a fejbőrt. Amikor nem mosod meg, aznap használj száraz sampont, ha kell.

3 CSAK BONTSD A HAJAD, NE FÉSÜLD

A törékeny hajszálakra különösen figyelned kell. A hajkefe könnyen megsérti a hajszálakat. Egy széles fogközű fésű sokkal gyengédebb a tincseidhez.

4 LEHETŐSÉG SZERINT KERÜLT A HŐT

Minél kevesebb hő éri a hajadat, annál jobban jár.  A hő a haj egyes számú ellensége – függetlenül attól, hogy hullik-e vagy sem. A levegős szárításos módszerek és a hő nélküli hajformázás a legjobb, mert károkozás nélkül formálják a hajat.

5 NE HASZNÁLJ SZOROS HAJGUMIT

A textillel bevont hajgumira esküszünk, mivel nem törik meg a hajat úgy, mint a hagyományos hajgumi. Csak ügyelj rá, hogy ne kösd túl szorosra a copfodat.

6 TÁPLÁLKOZZ MEGFELELŐEN

A szép haj alapja az egészséges, egyensúlyi, teljes értékű táplálkozás. Alapvetően fontos a fényes, erős, hosszú hajhoz. Ha rád tör a cukoréhség, válaszd az egészséges opciót, ne pedig a cukros, sült vagy feldolgozott ételeket. A testnek igenis szüksége van a vitaminokra, ásványi anyagokra, tápanyagokra a hajszálak táplálásához.